Skolor i sex av tio kommuner har inte genomfört OVK de senaste tre åren vilket ökar risken för undermålig inomhusluft.

Kommuner bryter mot lagen om OVK

Skolor i sex av tio kommuner har inte genomfört OVK de senaste tre åren vilket ökar risken för undermålig inomhusluft.

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, har varit lag i över 30 år i Sverige. Det innebär att det är fastighetsägarens ansvar att regelbundet kontrollera ventilationen och att det är kommunerna som ska se till att det efterlevs. 

Enligt en ny undersökning från Svensk Ventilation har dock OVK inte utförsts i alla skolor de senaste tre åren i sex av tio kommuner, dessutom har kommunernas tillsyn brustit. Det innebär att inomhusluften kan vara undermålig i många skolor med risk för att försämra elevernas prestationer samt att öka ohälsan hos både elever, lärare och övrig skolpersonal. 

Undersökningen visar också att var femte kommun saknar rutiner för uppföljning av OVK. Det betyder att även när brister upptäcks så finns risken att åtgärder inte sätts in. Eftersom vi idag vistas upp till 90 procent av vår tid inomhus är kvaliteten på inomhusluften avgörande för vår hälsa. Att enbart fyra av tio kommuner följer lagen är därför allvarligt, slår undersökningen fast.

Författarna till undersökningen menar att för att få en bra inomhusluft i Sveriges samtliga skolor behöver kommunernas möjligheter att utöva tillsyn förbättras. De menar också att ett nationellt register och ett gemensamt elektroniskt protokoll skulle förenkla och tydliggöra arbetet. Slutligen menar de att om kommunerna får möjlighet att ta ut en avgift för tillsynen av OVK skulle det skapa incitament för regelbunden och effektiv kontroll, vilket i sin tur skulle leda till bättre luftkvalitet och arbetsmiljö i skolorna.

Källa: Modernisera regelverket – för en bättre inomhusluft. En rapport från Svensk Ventilation juni 2024

Läs hela undersökningen här.