Trots att Tony Nylander som driver Norra Älvsborgs Sotaren har arbetat med ventilation sedan 1995 tyckte han att det var bra att få fräscha upp minnet på certifieringskursen.

“Jag fick några aha-upplevelser”

Trots att Tony Nylander som driver Norra Älvsborgs Sotaren har arbetat med ventilation sedan 1995 tyckte han att det var bra att få fräscha upp minnet på certifieringskursen.

Mycket har hänt i ventilationsbranschen sedan 1995 när Tony Nylander började arbeta med sotning och ventilation i Norrköping. Då lockade friheten och arbetskompisarna men idag ligger fokus mer på att få se hur arbetet resulterar i rena och friska ventilationssystem.  

Tony startade Norra Älvsborgs Sotaren 2016 och har Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet med omnejd som upptagningsområde. I företaget arbetar en skorstensfejartekniker, en skorstensfejarmästare, tre sotare och en administratör. För ett par år sedan blev Tony medlem i RSVR. Han tycker att det är bra att det finns ett förbund som specifikt riktar sig mot ventilationsrengörare. Enligt honom blir det mer specialiserat än i förbunden som har många olika yrkeskategorier.  

“Det är bra att det finns ett förbund som specifikt riktar sig mot ventilationsrengörare.”
Tony Nylander, Norra Älvsborgs Sotaren

I november gick Tony certifieringskursen Riksbehörighet ventilationsrengörare nivå K, i RSVRs regi. Han tycker att det var en intensiv och bra utbildning, även för erfarna ventilationsrengörare. Ungefär hälften av kursdeltagarna var sotare och hälften ventilationsrengörare och det var framför allt utbytet mellan dem som Tony uppskattade. Han menar att han lärde sig mycket av att höra hur andra arbetar och att de fick diskutera arbetet ur olika perspektiv.  

De som går certifieringskurs nivå K får kunskaper inom yrket och behörighet att arbeta med alla typer av system för självdrag, mekanisk från- och tilluft. Även om Tony kände till det mesta menar han att det var bra att få hjälp av kursledarna Pelle och Ulf att fräscha upp minnet kring till exempel olika beräkningar och att han fick några aha-upplevelser. 

“Jag fick några aha-upplevelser.”
Tony Nylander, Norra Älvsborgs Sotaren

Över lag tycker Tony att inställningen till utbildning och certifiering i branschen är positiv då det ger yrket en högre status. Som företagare är det också viktigt att kunna visa för kunderna att medarbetarna är certifierade, förklarar Tony, och säger att det ger ett större förtroende. Med högre utbildning får medarbetarna också mer ansvar och högre lön, vilket såklart också är uppskattat.

Under våren håller RSVR flera av sina populära kurser i ventilationsrengöring. Klicka på länken nedan om du vill veta mer om kurserna och anmäla dig.

Läs mer om RSVRs utbildningar här.