Så får du en bra innertemperatur hemma

Nu är hösten här med kallare nätter och varmare dagar. Det innebär att det kan ta en stund för värmesystemen att hitta rätt.

–När kylan kommer drar värmesystemen i gång automatiskt. Ibland kan det ta en stund innan systemen har hittat rätt balans, särskilt om det är varmt på dagarna, med hög luftfuktighet, och kallt om nätterna. Men det finns några saker man själv kan tänka på för att få en bra innertemperatur hemma, säger Jessica Klingberg, drifttekniker på Mimer.

Jessicas värmetips:

  • Ställ möbler en bit från elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller termostaten. Varmluften från elementen måste kunna spridas ut i rummet, annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet.
  • Tänk på att när ditt element känner av att det är rätt temperatur stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet och det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 20–21 grader värms elementet upp igen.
  • Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute, max fem minuter.
  • Använd bara fläkten när du lagar mat. Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur och ersätts med kall luft.
  • Stäng inte och täpp inte för tilluftsventilerna i ditt boende. Värmesystemet samspelar med ventilationssystemet och fungerar inte som det ska om inte rätt mängd friskluft kommer in. Risken blir att det bildas undertryck, kall luft kommer in på andra ställen och det upplevs kallare.

Du mäter din temperatur genom att kontrollera att elementen är i gång och uppskruvade på max. Efter det mäter du temperaturen i mitten av rummet på en meters höjd från golvet. Är du hyresgäst hos Mimer och upplever att temperaturen är mindre än 20 grader i flera dagar så gör du en serviceanmälan till oss.

Text: Mimer Fastigheter

https://www.mimer.nu/