RSVR har varit med och arbetat för att Boverkets nya byggregler ska ge bättre förutsättningar för ett bra inomhusklimat i Sveriges samtliga fastigheter.

RSVR delaktiga i Boverkets nya byggregler

RSVR har varit med och arbetat för att Boverkets nya byggregler ska ge bättre förutsättningar för ett bra inomhusklimat i Sveriges samtliga fastigheter.

Den 1 juli 2025 börjar Boverkets nya byggregler att gälla där reglerna har anpassats till nuvarande och framtida situationer på bygg- och bostadsmarknaden. Detta bland annat genom att främja nya tekniska lösningar och förenkla användandet av nya material och metoder för ett mer hållbart byggande.

De nya reglerna ska också tydligare fördela ansvaret mellan Boverket och byggbranschen där Boverket ansvarar för att förtydliga kraven medan branschen tar fram lösningar och metoder. Det kan till exempel vara att utveckla teknik som leder till bättre ventilation i bostäder. På så sätt menar Boverket att reglerna blir mer flexibla och funktionsfokuserade.

Boverket skickade ut förslagen på remiss under 2023 och har sedan dess analyserat och bedömt alla remissynpunkter. Riksförbundet Sveriges Ventilationsrengörare är delaktiga i Samrådsgruppen för inomhusklimat vilket är en rådgivande instans i framtagandet av de nya byggreglerna. 

Tillsammans med representanter från Plåt- och Ventföretagen, Funkis, Svensk Ventilation, Arbetsmiljöverket, Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, Astma- och Allergiförbundet, Installatörsföretagen, Folkhälsomyndigheten samt Naturvårdsverket har vi varit med och arbetat för att de nya byggreglerna ska ge bättre förutsättningar för ett bra inomhusklimat i Sveriges samtliga fastigheter. 

Förslagen har nu skickats till EU-kommissionen som tillsammans med de andra medlemsländerna får möjlighet att lämna synpunkter. Beslutet planeras att tas senare i höst och börjar sedan gälla den 1 juli 2025. 

Här kan du ta del av Boverkets slutliga förslag till nya byggregler: 

Boverkets förslag till nya byggregler

Klicka här om du vill veta mer om hur RSVR arbetar för att förbättra ventilationen i våra fastigheter.